Scribble Maps Blog
← All posts

Scribble Maps Blog

Управление на потребители и съвместна работа

Нова година е и сме планирали много вълнуващи неща. През декември тихо пуснахме някои наистина големи функции, които вероятно сте забелязали в нашия дневник с актуализации. В тази публикация ще поговорим за тях малко по-подробно.

Синхронна съвместна работа

Откакто стартира Scribble Maps, едно нещо, за което постоянно се използва, е съвместната работа, и това беше въпреки факта, че съвместната работа имаше някои сериозни проблеми. Най-големият проблем беше, че ако двама души работеха по една и съща карта по едно и също време, този, който запазеше последен, презаписваше промените на другия потребител. Това създаваше сериозни ограничения за това какво можете да правите със Scribble Maps. Например, ако учител искаше целият му клас да работи върху една карта, те постоянно се сблъскваха с проблеми.

Бяхме обмислили всякакви начини за решаване на този проблем, но проблемите с всички начини, които прегледахме, бяха, че те бяха предназначени за групово финансиране (crowd sourcing), а ние искахме да създадем нещо, предназначено за организации и по-малки групи, което да не е досадно.

Решението, до което стигнахме, беше доста просто, това е метод, който програмистите използват редовно, когато работят заедно по проекти, и това е идеята за сливане (merging). Ако някой направи промени по карта, докато работите по нея, ще получите подкана като тази.



Кликването върху „merge“ (сливане) ще изтегли най-новата карта, ще я комбинира с вашата и ще запази резултата. „Overwrite“ (презаписване) ще запази само вашите промени и ще прескочи сливането. Също така добавихме опция „merge“ към менюто за зареждане/импортиране. Това ще ви позволи да запазвате карти с различен Map Id и да ги сливате заедно. Сливането работи по-различно от импортирането по това, че ако дадено наслагване вече съществува, то няма да създаде дубликат. Това ще направи комбинирането на карти много по-лесно.

Това ни отвежда до следващата ни голяма функция.

Управление на потребители

До този момент управление на потребителите не съществуваше. Една карта можеше да бъде свързана с акаунт и можехте да позволите на някого да я преглежда/редактира, като му дадете парола. Това обаче създаваше проблем – ако създадете защитена карта и дадете паролата на друг потребител, той можеше както да я редактира, така и да я преглежда, дори ако вие наистина искахте той само да може да я преглежда, но не и да я редактира. Сега, когато запазвате карта, кликването върху „manage users“ (управление на потребители) ще ви позволи да добавяте потребители към картата.

Като безплатен потребител можете да добавите до 3 безплатни потребители и неограничен брой VIP потребители. Като VIP потребител можете да добавите 5 безплатни потребители и неограничен брой VIP потребители. Ето кратко описание на ролите.

Admin (Администратор)

Администраторът може да преглежда, редактира и управлява потребители. Трябва да се отбележи, че ако вие сте създателят на картата, винаги ще имате пълен контрол и никога не е необходимо да добавяте себе си.

Editor (Редактор)

Редакторът може да преглежда и редактира карта, но няма възможност да управлява потребители.

Viewer (Зрител)

Зрителят може да преглежда карта. Това е най-подходящо за „защитения“ (secure) тип карта. Обикновено защитената карта изисква парола за преглед. Ако потребител е добавен като зрител, той има право да преглежда защитената карта без парола, но трябва да е влязъл в акаунта си.

Други бележки

Функционалността на паролата работи по същия начин, тя все още действа като ключ за преглед и редактиране. Въпреки това, с новото управление на потребителите вече не е необходимо да давате парола, ако искате даден потребител само да преглежда карта, но не и да я редактира. Ако имате въпроси относно тази или друга функционалност, моля, не се колебайте да ни пишете, като използвате бутона „Get Help“ (Получаване на помощ).

← All posts