Scribble Maps Blog
Управување со корисници и соработка
Нова година е и имаме испланирано многу возбудливи работи. Во декември тивко воведовме некои навистина големи функции кои веројатно ги забележавте во нашиот дневник за ажурирања. Во оваа објава ќе зборуваме за нив малку подетално.
Ова нè носи до нашата следна голема функција.
Синхрона соработка
Од почетокот на Scribble Maps, една работа за која постојано се користеше беше соработката, и тоа и покрај тоа што соработката имаше некои големи проблеми. Најголемиот проблем е што ако двајца луѓе работеа на иста мапа во исто време, оној што последен ќе зачуваше ќе ги препишеше промените на другиот корисник. Ова создаде сериозни ограничувања за тоа што можете да правите со Scribble Maps. На пример, ако наставник сакаше целото негово одделение да работи на една мапа, тие постојано ќе наидуваа на проблеми.
Размислувавме за секакви начини да го решиме овој проблем, но проблемите со сите начини што ги разгледавме беа тоа што тие беа дизајнирани за групно собирање информации (crowd sourcing), а ние сакавме да создадеме нешто дизајнирано за организации и помали групи што нема да биде заморно.
Решението до кое дојдовме беше прилично едноставно, тоа е метод што програмерите редовно го користат кога работат заедно на проекти, а тоа е идејата за спојување (merging). Ако некој направи промени на мапата додека работите на неа, ќе ви се појави вакво известување.
Размислувавме за секакви начини да го решиме овој проблем, но проблемите со сите начини што ги разгледавме беа тоа што тие беа дизајнирани за групно собирање информации (crowd sourcing), а ние сакавме да создадеме нешто дизајнирано за организации и помали групи што нема да биде заморно.
Решението до кое дојдовме беше прилично едноставно, тоа е метод што програмерите редовно го користат кога работат заедно на проекти, а тоа е идејата за спојување (merging). Ако некој направи промени на мапата додека работите на неа, ќе ви се појави вакво известување.
Со кликнување на „merge“ ќе се преземе најновата мапа, ќе се комбинира со вашата и ќе се зачува резултатот. „Overwrite“ ќе ги зачува само вашите промени и ќе го прескокне спојувањето. Исто така, додадовме опција „merge“ во менито за вчитување/увоз (load/import). Ова ќе ви овозможи да зачувувате мапи со различен Map Id и да ги спојувате заедно. Спојувањето работи поинаку од увозот по тоа што ако некој преклоп (overlay) веќе постои, нема да создаде дупликат. Ова ќе го направи комбинирањето на мапи многу полесно.
Ова нè носи до нашата следна голема функција.
Управување со корисници
До овој момент, управувањето со корисници не постоеше. Една мапа можеше да биде поврзана со сметка и можевте да дозволите некому да ја прегледува/уредува со тоа што ќе му дадете лозинка. Сепак, ова создаваше проблем ако создадовте безбедна мапа и му ја дадовте лозинката на друг корисник, тој можеше и да ја уредува и да ја прегледува, дури и ако вие навистина сакавте само да може да ја прегледува, а не и да ја уредува. Сега кога зачувувате мапа, со кликнување на „manage users“ ќе можете да додавате корисници на мапата.
Како бесплатен корисник можете да додадете до 3 бесплатни корисници и неограничен број VIP корисници. Како VIP корисник можете да додадете 5 бесплатни корисници и неограничен број VIP корисници. Еве краток преглед на улогите.
Администратор (Admin)
Администраторот може да прегледува, уредува и да управува со корисниците. Треба да се напомене дека ако вие сте креаторот на мапата, секогаш ќе имате крајна контрола и никогаш нема потреба да се додавате себеси.
Уредник (Editor)
Уредникот може да прегледува и уредува мапа, но нема можност да управува со корисниците.
Гледач (Viewer)
Гледачот може да прегледува мапа. Ова е најрелевантно за „безбедниот“ (secure) тип на мапа. Нормално, за преглед на безбедна мапа е потребна лозинка. Ако некој корисник е додаден како гледач, му се дозволува да ја прегледува безбедната мапа без лозинка, но мора да биде најавен на својата сметка.
Други забелешки
Функционалноста на лозинката работи исто, таа сè уште делува како клуч за преглед и уредување. Сепак, со новото управување со корисници повеќе нема потреба да давате лозинка ако сакате корисникот само да ја прегледува мапата, а не и да ја уредува. Ако имате какви било прашања во врска со оваа или друга функционалност, слободно контактирајте нè преку копчето „Get Help“.

