Scribble Maps Blog
Kullanıcıları Yönetme ve İş Birliği
Yeni bir yıla girdik ve planladığımız pek çok heyecan verici şey var. Aralık ayında, güncelleme günlüğümüzde muhtemelen fark ettiğiniz çok büyük bazı özellikleri sessizce kullanıma sunduk. Bu yazıda bunlardan biraz daha derinlemesine bahsedeceğiz.
Bu da bizi bir sonraki büyük özelliğimize getiriyor.
Eş Zamanlı İş Birliği
Scribble Maps'i kurduğumuzdan beri sürekli olarak kullanıldığı alanlardan biri iş birliğiydi ve bu durum, iş birliğinin bazı büyük sorunları olmasına rağmen böyleydi. En büyük sorun, iki kişi aynı anda aynı harita üzerinde çalışıyorsa, en son kaydeden kişinin diğer kullanıcının değişikliklerinin üzerine yazmasıydı. Bu durum, Scribble Maps ile yapabilecekleriniz konusunda ciddi kısıtlamalar yaratıyordu. Örneğin, bir öğretmen tüm sınıfının tek bir harita üzerinde çalışmasını isteseydi, sürekli sorunlarla karşılaşırdı.
Bu sorunu çözmek için her türlü yöntemi değerlendirmiştik ancak incelediğimiz tüm yöntemlerin sorunu, kitle kaynak kullanımı için tasarlanmış olmalarıydı; biz ise kuruluşlar ve daha küçük gruplar için tasarlanmış, zahmetli olmayan bir şey yaratmak istiyorduk.
Bulduğumuz çözüm oldukça basitti; kod yazarlarının projelerde birlikte çalışırken düzenli olarak kullandıkları bir yöntem olan birleştirme (merge) fikriydi. Siz bir harita üzerinde çalışırken başka biri haritada değişiklik yaparsa, karşınıza şöyle bir uyarı çıkacaktır.
Bu sorunu çözmek için her türlü yöntemi değerlendirmiştik ancak incelediğimiz tüm yöntemlerin sorunu, kitle kaynak kullanımı için tasarlanmış olmalarıydı; biz ise kuruluşlar ve daha küçük gruplar için tasarlanmış, zahmetli olmayan bir şey yaratmak istiyorduk.
Bulduğumuz çözüm oldukça basitti; kod yazarlarının projelerde birlikte çalışırken düzenli olarak kullandıkları bir yöntem olan birleştirme (merge) fikriydi. Siz bir harita üzerinde çalışırken başka biri haritada değişiklik yaparsa, karşınıza şöyle bir uyarı çıkacaktır.
Birleştir (merge) seçeneğine tıklamak, en güncel haritayı çekecek, onu sizinkiyle birleştirecek ve sonucu kaydedecektir. Üzerine yaz (overwrite) seçeneği ise yalnızca sizin değişikliklerinizi kaydedecek ve birleştirmeyi atlayacaktır. Ayrıca yükle/içe aktar menüsüne bir "birleştir" (merge) seçeneği ekledik. Bu, haritaları farklı Harita Kimlikleri (Map Id) ile kaydetmenize ve bunları bir araya getirmenize olanak tanır. Birleştirme, içe aktarmadan farklı çalışır; eğer bir katman zaten mevcutsa, bir kopyasını oluşturmaz. Bu, haritaları birleştirmeyi çok daha kolay hale getirecektir.
Bu da bizi bir sonraki büyük özelliğimize getiriyor.
Kullanıcıları Yönetme
Bu noktaya kadar kullanıcı yönetimi mevcut değildi. Bir harita bir hesapla ilişkilendirilebiliyor ve bir şifre vererek birinin haritayı görüntülemesine/düzenlemesine izin verebiliyordunuz. Ancak bu durum bir sorun yaratıyordu; güvenli bir harita oluşturup başka bir kullanıcıya şifreyi verdiğinizde, o kullanıcının haritayı yalnızca görüntülemesini isteyip düzenlemesini istemeseniz bile, kullanıcı haritayı hem düzenleyebiliyor hem de görüntüleyebiliyordu. Artık bir haritayı kaydettiğinizde "kullanıcıları yönet" (manage users) seçeneğine tıklamak, haritaya kullanıcı eklemenize olanak tanıyacaktır.
Ücretsiz bir kullanıcı olarak en fazla 3 ücretsiz kullanıcı ve sınırsız sayıda VIP kullanıcı ekleyebilirsiniz. VIP kullanıcı olarak ise 5 ücretsiz kullanıcı ve sınırsız sayıda VIP kullanıcı ekleyebilirsiniz. İşte rollerin kısa bir özeti.
Yönetici (Admin)
Yönetici; kullanıcıları görüntüleyebilir, düzenleyebilir ve yönetebilir. Şunu belirtmek gerekir ki, haritanın yaratıcısı sizseniz, her zaman nihai kontrole sahip olursunuz ve kendinizi eklemenize gerek yoktur.
Düzenleyici (Editor)
Düzenleyici, bir haritayı görüntüleyebilir ve düzenleyebilir ancak kullanıcıları yönetme yetkisine sahip değildir.
Görüntüleyici (Viewer)
Görüntüleyici bir haritayı görüntüleyebilir. Bu durum en çok "güvenli" (secure) harita türü için geçerlidir. Normalde güvenli bir haritayı görüntülemek için şifre gerekir. Bir kullanıcı görüntüleyici olarak eklenirse, güvenli haritayı şifre olmadan görüntülemesine izin verilir ancak hesabına giriş yapmış olması gerekir.
Diğer Notlar
Şifre işlevi aynı şekilde çalışmaya devam eder, hala bir görüntüleme ve düzenleme anahtarı görevi görür. Ancak yeni kullanıcı yönetimi sayesinde, bir kullanıcının haritayı düzenlemesini istemeyip yalnızca görüntülemesini istiyorsanız artık şifre vermenize gerek kalmaz. Bu veya diğer işlevler hakkında herhangi bir sorunuz olursa, lütfen "Yardım Al" (Get Help) düğmesini kullanarak bize yazmaktan çekinmeyin.

